November 21, 2014

Ekwadorska zupa z kurczaka i ryżu, czyli aguado de gallina

Bardzo lubię obiady jednodaniowe, szykowane w jednym garnku. Dlatego ta zupa od razu wpadła mi w oko.
A poza tym jest chłodno i aż się prosi o dania dobrze rogrzewające. A zupy są do tego najlepsze. Ta zupa smakowała nam od samego początku, ale drugiego dnia zdecydowanie była lepsze. Dlatego waro zrobić ją na co najmniej kilka godzin przed podaniem. 

Według mnie najmniej potrzebne w tej zupie są kartofle. To już kolejna potrawa rodem z Ekwadoru, w której występują kartofle, które ja bym co najmniej ograniczyła, o ile wręcz nie wyeliminowała. Jednak przynajmniej raz należy zrobić taką zupę zgodnie z przepisem, a potem modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 

3 lb kurczaka – ja użyłam nóżek kurczaczych (drumsticks)
¾ szklanki niegotowanego ryżu
2 łyżki oleju lub masła
½ posiekanej cebuli
1 papryka (zielona lub czerwona) posiekana na drobne kawałeczki
2 pomidory roma – obrane, wypestkowane i posiekane (można zastąpić pomidorami z puszki)
6 ząbków czosnku - zmiażdżonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
1 łyżeczka przyprawy achiote (można pominąć)
8 szklanek wody lub bulionu
2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę - można dać mniej
1 szklanka pokrojonej marchewki 
1 szklanka  świeżego lub mrożonego groszku
2 łyżki posiekanej kolendry (cilantro)
Sól i pieprz do smaku

Awokado
Szczypiorek

Ryż zalać letnią wodą i moczyć przez 30 minut. 

W dużym rondlu rozpuścić masło i smażyć na nim przez około 10 minut cebulę, czosnek, pomidory, paprykę, oregano, kmin, achiote i natkę. Zalać wodą lub bulionem i całość zagotować. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki i gotować przez około 20-30 minut na średnim ogniu. Dodać kartofle, marchewkę i ryż. Gotować przez 15 minut, a następnie dodać groszek. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. 

Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z awokado i posypane szczypiorkiem. 

Zupa najlepsza jest dzień po ugotowaniu. Dobrze jest więc ją ugotować wcześniej i pozwolić się wszystkim składnikom "przegryźć". 



Źródło: Laylita's Recipes

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment