Po każdym Święcie Dziękczynienia powstaje dylemat co zrobić z resztkami, których zawsze się nieco uzbiera. Nie pociągają mnie zupełnie przepisy na kanapki z indykiem czy zapiekanki zrobione ze wszystkiego co zostało. W tym roku postanowiłam więc spróbować zrobić zupę tortilla, wykorzystując pozostałe mięso indycze (przede wszystkim pierś, która u nas nie cieszy się wielką popularnością) i zupę dyniową. Był to strzał w dziesiątkę.
2 puszki (14-15 oz/ok. 400 g) pomidorów (diced tomatoes - używam Organic diced tomatoes z Costco) lub 1000 g świeżych pomidorów
1 puszka (14 oz/ok. 400 g) pomidorów z jalapeño (używam fire roasted tomatoes z jalapeno z Trader Joe's)*
1 puszka refried beans lub zwykła fasola (wcześniej ugotowana)- użyłam refried beans z Trader Joe's
2 (15.25 oz/430 g) puszki kukurydzy
resztki pieczonego indyka
2 szklanki bulionu lub wody
2 szklanki zupy kremowej z dyni - można pominąć i dodać więcej bulionu lub wody
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sok z jednej limonki
1 łyżeczka oregano
kmin rzymski (cumin)
sól do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Opcjonalnie
papryczka jalapeno
Dodatki - tortilla (kruche chipsy lub miękkie placki), śmietana, limonka, awokado, tarty ser żółty (można użyć gotowej mieszanki meksykańskiej)
* jeśli nie mamy takich pomidorów, wystarczy dodać jeszcze jedną puszkę zwykłych i drobno pokrojoną papryczkę jalapeño
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju, aż cebula będzie szklista. Dodać pomidory. Jeśli używamy świeżych, trzeba je najpierw sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dusić około 15 minut. Dodać fasolę, 1.5 puszki kukurydzy i bulion lub wodę. Całość gotować około 20 minut, po czym zmiksować blenderem. Dodać odłożoną wcześniej kukurydzę oraz podrobione mięso z kurczaka. Doprawić oregano, kminem i sokiem z limonki. Dosolić do smaku.
Jeśli wolimy ostrzejszą zupę, należy do smażonej cebuli dodać drobniutko pokrojone jalapeño i podsmażyć razem z nią. Mnie wystarczają pomidory z jalapeño.
Podawać bardzo gorącą z dodatkami na boku - chipsami kukurydzianymi tortilla lub plackami tortilla pokrojonymi na paseczki, serem żółtym, awokado pokrojonym w kostkę, śmietaną i limonkami pokrojonymi w ćwiartki, by można było wyciskać z nich sok prosto do zupy.
No comments:
Post a Comment