October 07, 2014

Gruszki z serem pleśniowym

Gruszki, podobnie jak wiele innych owoców, nadają się i do potraw słodkich, typu ciasta czy tarty,  jak i potraw wytrawnych. Z serem pleśniowym są niemal stworzone dla siebie. I to zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło, w postaci tart czy pizzy.
To danie należy do tych, które można przygotować w obu postaciach i będzie równie dobre. Podstawą sa dobre gruszki (A’njou czy bartlett) – dojrzałe, choć twarde.

2 gruszki
Ser pleśniowy typu Gorgonzola czy blue castello
Dżem żurawinowy

Gruszki umyć i pokroić na plastry w dowolny sposób – ja akurat kroiłam plastry od spodu gruszek. Na każdą gruszkę położyć plasterek sera. Zapiec w piekarniku nastawionym na 360F aż ser zacznie się topić. Gruszki wyjąć, ułożyć na półmisku i udekorować kleksem żurawin. Podawać od razu.


Gruszki można też podać na zimno, pomijając całkowicie pieczenie.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment