Kaczka –
szczególnie taka z chrupiącą skórką – sprawia, że obiad nabiera wykwintności. Oczywiście musi być pieczona z dodatkiem
jabłek, a podawana również z borówkami. Jest to chyba jeden z tradycyjnych polskich obiadów.
Jabłka do
pieczenia kaczki to temat wielu dywagacji i rozważań. Według mnie powinny
po prostu być kwaskowate; dlatego
najbardziej lubię używać Granny Smith. W
przepisach w polskich książkach kucharskich zawsze są wymieniane szare renety.
O tyle mnie to dziwi, że jabłka te rozpadają się w pieczeniu praktycznie na
mus, a w smaku wcale nie są kwaskowate. Renety znacznie lepiej pasują według mnie do szarlotki niż do kaczki.
W naszym domu
kaczka zawsze jest podawana z kluskami z dziurką. Świeża bagietka również do
niej doskonale pasuje.
1
kaczka
majeranek
sól
1
jabłko + tyle jabłek ile chcemy upiec do podania z kaczką
2-3
łyżki oleju
Kaczkę
umyć; ze środka wyjąć szyjkę i podroby, a także woreczek z sosem, który często
jest dokładany. Usunąć kuper oraz nadmiar tłuszczu z części obok kupra i skóry
wokół miejsca, gdzie była szyja. Natrzeć solą i majerankiem, a do środka włożyć
wypestkowane i pokrojone na ćwiartki
jabłko; przykryć szczelnie folią, po czym zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik
nagrzać do 450F/220. Wyjętą z lodówki kaczkę ułożyć na brytfance do pieczenia - najlepiej takiej, która ma ruszt, dzięki
czemu kaczka będzie leżeć ponad podłożem brytfanny. Umożliwi to lepsze
upieczenie się skórki. Kaczkę spryskać olejem, po czym włożyć do
piekarnika. Piec mniej więcej 20-25 minut. Następnie, zmniejszyć temperaturę do
ok. 380F/190 C i dopiekać kaczkę przez około 60 minut. Można sprawdzić czy kaczka
jest dopieczona - wbijając widelec czy nóż i sprawdzając barwę płynu jaki się
wysączy - nie powinien być on zabarwiony na różowo. W czasie pieczenia, kaczkę podlewać
kilkakrotnie tłuszczem jaki zbiera się w brytfannie. Gdyby udka zaczęły się
zbytnio przypiekać, należy je przykryć folią aluminiową.
Jeśli
kaczkę podajemy z jabłkami, na około 15-20 minut przed zakończeniem pieczenia
należy je dołożyć do brytfanki lub wstawić do piekarnika w osobym naczyniu.
Jabłka można piec pokrojone na ćwiartki lub w całości – wypestkowane i nadziane
żurawinami lub borówkami.
Uwagi dodatkowe
- Jeśli tylko mamy taką możliwość, warto do pieczenia dodatkowych jabłek użyć renet. Są to niekwestionowane zwyciężczynie. Wspaniale i szybko się pieką. Jeśli nie mamy renet, polecam kwaśne Granny Smith. Pieką się co prawda dłużej, ale smakowo idealnie pasują do kaczki.
- Piekąc dodatkowe jabłka często robię tak jak w przypadku jabłek pieczonych - wycinam większość ogryzka, a środek nadziewam borówkami lub żurawinami.
- Gdyby skórka się nie zarumieniła na tyle ile chcemy, polecam włączyć na ostatnie 5 minut funkcję broil. ALE! Trzeba obserwować piekarnik, by nie przedobrzyć. Nie każdy w domu ma miłośników przypalonego jedzenia. 😉
No comments:
Post a Comment