Kombinacja jabłko-pomarańcza nie jest mi obca w wypiekach, bo bardzo często dodaję dżem pomarańczowy do jabłek prażonych na wypieki. Stąd też od pewnego czasu "chodziła za mną" ta szarlotka. Wyglądała tak apetycznie na obrazkach blogu Kwestia smaku. Ciągle jednak nie było okazji, bo ciągle były zamówienia na moją szarlotkę z pianką. Przyznam, że nie do końca odważyłam się eksperymentować z dodawaniem ziół - estragonu i tymianku, i użyłam tylko tego drugiego. Ale kombinacja pomarańczowo-jabłkowa bardzo jak zawsze się sprawdziła. Kilka małych zmian, ale w sumie przepis dość mocno oparty o oryginał.
Ciasto
1 szklanka + 2 łyżki /150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale może być i zwykła)
3.5 oz /100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
4 łyżki / 50 g cukru
1.5 pałki /150 g masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka
3.5 oz /100 g mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale może być i zwykła)
1.75 oz /50 g mąki ziemniaczanej
ok. 1.25 szklanki/100 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów
4 łyżki / 50 g cukru
1 pałka + 1 łyżka/125 g masła w temperaturze pokojowej
Jabłka
10-12 jabłek
1/2 - 1 szklanka soku jabłkowego - w zależności od jabłek
1 łyżka cynamonu
szczypta roztartego tymianku
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g dżemu pomarańczowego (użyłam dżemu pomarańczowego z kwiatem czarnego bzu. Jest pyszny i ma w środku kawałki skórki. Kupuję go zawsze w IKEA.)
cukier puder do posypania
Ciasto - mąki i cukier wymieszać; dodać jajko i masło. Rękami lub mikserem o końcówce haka zagnieść ciasto. Ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem, po czym włożyć je do lodówki na mniej więcej 30 minut by się schłodziło.
Kruszonka - z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Jabłka - obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na plasterki. Dodać kilka łyżek wody i dusić na patelni przez około 5 minut na palniku ustawionym na średnią moc. Dodać cynamon i wanilię oraz roztarty tymianek. Mieszając od czasu do czasu dusić podlewając sokiem, aż jabłka będą miękkie lub wręcz rozpadną się, a większość soku odparuje/wchłonie w masę jabłkową. Ostudzić.
Ciasto w formie posmarować dżemem, a następnie wyłożyć na nim ostudzone jabłka. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 360 F/180 C. Piec około 25-30 minut. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Szarlotka jest najsmaczniejsza jeszcze nieco ciepła i podana z lodami waniliowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku
No comments:
Post a Comment