5 bardzo dojrzałych bananów
4 oz/115 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii
2.5 szklanki mąki
Opcjonalnie - rodzynki, orzechy, pokruszona czekolada (chocolate chips)
Piekarnik rozgrzać do 350 F /175 C.
Banany zmiksować z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać rozbełtane jajka, sól, sodę i wanilię. Na koniec wsypać mąkę i całość dobrze wymieszać. Jeśli dodajemy do ciasta rodzynki, orzechy czy kawałki czekolady, należy to zrobić właśnie teraz i ostatni raz wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec około godziny - do tzw. suchego patyczka. Dobrze jest sprawdzić po około 45-50 minutach i dłużej dopiekać w razie potrzeby.