Są bardzo delikatne i smaczne. Pasują doskonale jako dodatek do każdego dania z mięsem czy rybą. Dania z grilla uzupełniają wręcz perfekcyjnie, choć ja lubię je zjeść również jako samodzielne danie.
Nie wymagają żadnych przygotowań. Wystarczy je po prostu ugotować na parze, upiec w piekarniku lub grilować zawinięte w folii. Według mnie najlepiej smakują z dodatkiem dipu czosnkowego.
Młode patisony i kabaczki
Łyżka oleju
Folia alumniowa lub papier do pieczenia
Patisony umyć. Lekko posmarować olejem. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 10-15 minut w piekarniku narzanym do 400 F/200C lub grilować ok. 15 minut.
Patisony można również ugotować na parze - wówczas specjalne sitko do gotowania na parze ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i gotować, aż patisony zmiękną.