Gruszki, według mnie, są mocno niedocenione w kuchni. Ostatnio co prawda to się zmienia, ale jeszcze nie tak dawno, nie było zbyt wiele przepisów w oparciu o gruszki.
Ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami, które niedawno robiłam miało posmaczek marcepanu; nic dziwnego - wszak było pieczone przede wszystkim w oparciu o mączkę migdałową. Przypomniało mi więc o cieście z marcepanem i tym, że już go bardzo dawno nie robiłam. Co prawda, oryginalnie w przepisie nie było gruszek, a przecież migdały i marcepan doskonale się z nimi komponują; są niemalże dla siebie stworzone. Dlatego, to ciasto po prostu nie mogło się nie udać. No i nic dziwnego, że zniknęło z formy nie wiadomo kiedy.
Ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami, które niedawno robiłam miało posmaczek marcepanu; nic dziwnego - wszak było pieczone przede wszystkim w oparciu o mączkę migdałową. Przypomniało mi więc o cieście z marcepanem i tym, że już go bardzo dawno nie robiłam. Co prawda, oryginalnie w przepisie nie było gruszek, a przecież migdały i marcepan doskonale się z nimi komponują; są niemalże dla siebie stworzone. Dlatego, to ciasto po prostu nie mogło się nie udać. No i nic dziwnego, że zniknęło z formy nie wiadomo kiedy.
75 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
220 g cukru
200 g marcepanu*
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 sporych gruszek
Płatki migdałowe do posypania
Płatki migdałowe do posypania
Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki; usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 375F.
Miękkie masło i cukier utrzeć na masę. Dodać marcepan, a następnie jajka oraz esencje waniliową i migdałową. Na końcu dosypać proszek i obie mąki. Wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto. Używam zwykle tortownicy o średnicy 10 cali (25 cm). Dodać pokrojone gruszki - ciasto dość dobrze rośnie, więc może nam się wydawać, iż mamy zbyt dużo owoców, ale nie powinniśmy zmniejszać ich ilości. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka - po ok. 45-50 minutach sprawdzić wbijając w środek ciasta. Gdyby trzeba było je dopiec, a wierzch był mocno zarumieniony, przykryć ciasto papierem.
* Marcepan kupuję w IKEA
Źródło inspiracji: Moje wypieki
No comments:
Post a Comment