Szybki jesienny obiad z sezonowych dóbr. Można wykorzystać świeżo zebrane grzyby - maślaki, prawdziwki, kurki, podgrzybki - co tam wpadło do koszyka. Można pomieszać je z grzybami suszonymi. A jeśli nie ma ani jednych, ani drugich, można po prostu użyć pieczarek. I też będzie smakowicie.
Cukinię oczywiście można teraz kupić cały rok, ale taka kupiona w sezonie, na targu, smakuje zupełnie inaczej. I dlatego w połączeniu ze świeżymi grzybami - u mnie akurat kurkami - wypada rewelacyjnie.
PlackiCukinię oczywiście można teraz kupić cały rok, ale taka kupiona w sezonie, na targu, smakuje zupełnie inaczej. I dlatego w połączeniu ze świeżymi grzybami - u mnie akurat kurkami - wypada rewelacyjnie.
1 średnia cukinia - ok. 1.5 lb /600 gramów
3 jajka
1 szklanka mąki (cup)
sól
Duszone grzyby
1 lb - 450 g grzybów - np. kurek, grzybów suszonych, pieczarek
1/2 cebuli
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, sól i jajka. Dobrze wymieszać.
Grzyby umyć i drobno posiekać. Jeśli używamy grzybów suszonych, namoczyć wcześniej na około 1/2 godziny. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przymsażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć wszystko około 5 minut, często mieszając. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać, po czym dusić na małym palniku przez następne 5 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki i smażyć je z obu stron na brązowy kolor. Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku z nadmiaru oleju. Podawać wraz z duszonymi grzybami.
No comments:
Post a Comment