Do placków nadają się każde grzyby - i leśne, i pieczarki. Spokojnie można łączyć ze sobą różne gatunki. A kiedy już się najemy plackami z grzybami, na deser warto schrupać placka deserowego - np. z własnymi jabłkami prażonymi.Mmmm! Pycha!
Placki
2-3 lb kartofli - najlepiej takich "starych" russet potato
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej - może być potrzebne ciut więcej
olej do smażenia
Duszone grzyby
2 lb świeżych grzybów
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na małym ogniu aż sos się zagęści.
Kartofle obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać startą cebulę oraz jajka. Posolić. Masa powinna być lekko słona.
Na patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką małymi porcjami i rozsmarowywać by powstały cienkie placki. Smażyć na złoty lub jasno brązowy kolor z obu stron. Dobry placek ma chrupiącą skórkę. Osuszać krótko na serwetce lub papierowym ręczniku.
Podawać gorące z gorącymi grzybami
No comments:
Post a Comment