October 27, 2014

Chałka mleczna

Dawno nie było chałki. A przecież po lecie pojawiły się dżemy, które do niej idealnie pasują. Tym razem chałkę zrobiłam nieco inaczej niż poprzednio, kiedy robiłam ją z oryginalnego przepisu. Przede wszystkim całkowicie zamieniłam wodę na mleko, co sprawiło, że ciasto zrobiło się bardzo delikatne. Zwiększyłam też nieco ilość cukru, co sprawiło, że chałka smakuje i z dodatkami, i bez, a jednocześnie nie jest zbyt słodka i nadal można ją jeść w zwariowanej kombinacji z serkiem topionym.
1000 g mąki
30 g świeżych drożdży
3-4 łyżki letniej wody
400 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
150 g cukru
1 łyżka soli
3 jajka, lekko roztrzepane + 1 do posmarowania przed pieczeniem
100 g miękkiego masła

Drożdże zalać ciepłą wodą; dodać łyżeczkę cukru  i łyżeczkę mąki, po czym wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać ok. 850 g mąki, cukier i sól. Kiedy drożdże „ruszą”, dodać je do mąki. Następnie dodawać jajka i masło, cały czas mieszając ciasto mikserem (końcówka z hakiem). Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki. W zależności od mąki czasem trzeba dać jej mniej, a czasem więcej. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto zostawić w przykrytej misce na mniej więcej 2 godziny. W tym czasie powinno się je dwukrotnie odgazować, czyli wgnieść je do środka, zbierając z boków miski. Można też to zrobić wbijając w nie pięść.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części, a każdą część na 3, 4 lub 6 w miarę równych kawałków, w zależności od tego jak chcemy pleść warkocz chałki. Z każdej części uformować wałek, po czym zapleść z nich chałki. 

Chałki przełożyć na formę wyłożoną papierem lub spryskaną oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Kiedy wyrosną, dobrze posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem, sezamem lub kruszonką.

Wstawić do piekarnika, po czym nastawić go na temp. 350-360F -  w rozgrzewającym się piekarniku chałki jeszcze troszkę podrosną. Piec około 30-40 minut. Gdyby chałki zbyt szybko się zarumieniły, można przykryć je folią aluminiową.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment