Szparagi przez krótkie smażenie zachowały jędrność i były lekko chrupiące. Jest to idealny dodatek do zrobienia na szybko do obiadu. Abo nawet podstawa obiadu wegetariańskiego czy wegańskiego.
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, a następnie górne części (kwiaty). Pozostałe części pokroić na paski - najprościej to zrobić przy pomocy obieraczki do kartofli. Można też pokroić na ćwiartki lub grubsze paseczki. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, a po chwili górne części szparagów. Poddusić przez chwilę pod przykrywką, po czym dodać pozostałe szparagi. Kiedy już zmiękną, ale nadal są chrupiące, dodać sos sojowy.
1/2 lb/450 g szparagów
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki oliwy lub oleju
sos sojowy
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki oliwy lub oleju
sos sojowy
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, a następnie górne części (kwiaty). Pozostałe części pokroić na paski - najprościej to zrobić przy pomocy obieraczki do kartofli. Można też pokroić na ćwiartki lub grubsze paseczki. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, a po chwili górne części szparagów. Poddusić przez chwilę pod przykrywką, po czym dodać pozostałe szparagi. Kiedy już zmiękną, ale nadal są chrupiące, dodać sos sojowy.
No comments:
Post a Comment