May 30, 2015

Jagnięce żeberka

Jagnięcina to jedno z moich ulubionych mięs, bo jest delikatna jak cielęcina. Lubię ją w postaci szaszłyków czy pieczeni. A dzisiaj żeberka. Tym razem bardzo proste, bez dodatków - jedynie marynowane w czosnku i zaprawie Worcestershire sauce. Można je zrobić na grillu, a można też i w piekarniku.
Ponieważ żeberka nie są zbyt duże, należy liczyć kawałek z dwiemia kostkami na osobę. A i to w przypadku smakoszy jagnięciny może się okazać małą porcją. 

Żeberka jagnięce
4 ząbki czosnku
marynata Worecestrsire sauce
2-3 łyżki oleju


Na minimum 5 godzin przed pieczeniem/grillowaniem żeberka natrzeć przepuszczonym przez czosnkiem i zamarynować w sosie Worecestshire. Co jakiś czas przewracać je tak by marynowały się równomiernie z każdej strony.  

Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka i obsmażyć mocno z każdej strony. Przełożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 380F. 

Jeśli żeberka wolimy grillować, należy je włożyć na rozgrzany grill bez smażenia.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment