Ze śledziem pod pierzynką jest pewnie tak jak z wieloma innymi sałatkami - każdy ma swój przepis. Widziałam śledzie pod pierzynką z marchewki, i pod pierzynką z buraków. Były pierzynki większe i mniejsze. I zawsze tak podany śledź smakował wybornie.
Moja pierzynka dla śledzia nie jest wyszukana - cebula, ogórek kiszony, jajka, ser i sos czosnkowy. Czasem dodaję też jabłko.
1 lb filetów ze śledzia w oliwie
6 jajek
5-6 ogórków kiszonych
1 cebula
2 kwaskowate jabłka (np. Granny Smith)
3/4 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
100 g tartego sera żółtego
Przygotować sos - razem z jogurtem wymieszać majonez i rozgnieciony czosnek. Jajka ugotować na twardo i bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Cebulę i ogórka pokroić na drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Na głębokim półmisku ułożyć odsączone z nadmiaru oliwy śledzie, pokrojone na kawałki o mniej więcej 5 cm wielkości. Na śledzie układać kolejne warstwy dodatków - można w dowolnej kolejności, choć ja preferuję tę: cebula, jabłko, ogórek, jajko, sos czosnkowy, ser żółty.
No comments:
Post a Comment