Kuleczki robi się bardzo łatwo i nie wymagają one żadnych wielkich umiejętności. Prezentują się okazale, a smakują jeszcze lepiej - zwłaszcza, jeśli się lubi alkoholowe słodycze,
Kuleczki mają jeszcze i tę zaletę, że można je przygotować z wyprzedzeniem, gdyż im dłużej poleżą, tym są smaczniejsze.
1/3 lb /150 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich, lub migdałów
4.5 oz /125 g mielonych biszkoptów, ciasteczek Digestive, herbatników lub ciasta
1/2 szklanki /60 g cukru pudru
1.5 łyżki kakao
2 łyżki miodu lub golden syrup
4 łyżki /60 ml mocnego alkoholu
Do dekoracji:
mielone orzechy - pecan, pistacjowe, laskowe
wiórki kokosowe
posypka czekoladowa
cukier puder
100 g czekolady + 2 łyżki masła
Orzechy lub migdały można przed zmieleniem podprażyć przez 8-10 minut w piekarniku nastawionym na 380 F/190 C. Następnie należy je zmielić na sypko - najlepiej używając do tego food processora/malaksera. Podobnie należy postąpić z biszkoptami - należy je zmielić lub zetrzeć na tarce.
W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Gdyby się okazało, że jest zbyt mało płynów i składniki nie łączą się należy dolewać po małej łyżce soku (np. pomarańczowego), wody lub alkoholu.
Gotową masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, by stężała. Następnie formować małe kuleczki i obtaczać je w dodatkach, takich jak zmielone orzechy, wiórki, cukier puder czy posypka.
Kuleczki można również zanurzać w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie połączonej z masłem. Tak przygotowane kuleczki również można posypać ociupinkę orzechami lub wiórkami. Można też porobić zygzaki z białej czekolady. A można też zrobić odwrotnie - przygotować polewę z białej czekolady, a zygzaki z ciemnej.
No comments:
Post a Comment