Na imprezy, lubię ją naszykować w ostatniej chwili, dzięki czemu - przynajmniej na początku - jest ciepła. A wszystkie składniki można przecież przygotować w miseczkach i tylko potem wszystko poukładać.
Do przygotowania mięsa można użyć gotowej przyprawy gyros, co przez wiele lat robiłam. Ale... Większość gotowych przypraw zawiera dość dużą ilość soli, a przede wszystkim monoglutaminian sodu, który ma wzmacniać efekty smakowe; niestety nie pozostaje przy tym obojętny dla naszego zdrowia. Dlatego spokojnie można użyć własnej kombinacji przypraw powszechnie używanych w kuchni śródziemnomorskiej.
Do przygotowania mięsa można użyć gotowej przyprawy gyros, co przez wiele lat robiłam. Ale... Większość gotowych przypraw zawiera dość dużą ilość soli, a przede wszystkim monoglutaminian sodu, który ma wzmacniać efekty smakowe; niestety nie pozostaje przy tym obojętny dla naszego zdrowia. Dlatego spokojnie można użyć własnej kombinacji przypraw powszechnie używanych w kuchni śródziemnomorskiej.
2 lb kurczaka - używam udek kurczaczych, bo nie przepadam za suchymi piersiami
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżeczka oregano
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
kilka pomidorów
ogórki - można użyć świeżych lub kiszonych
sałata rzymska
puszka kukurydzy
szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
1-2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
Mięso umyć i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce z sitkiem o największych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę i zarumienić na niej drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć mieszając przez mniej więcej 5 minut, aż do wchłonięcia się większości sosu.
Pomidory pokroić w kostkę. Jeśli są małe, to na ćwiartki lub ósemki. Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę pokroić na cieniutkie paseczki.
Przygotować sos czosnkowy - zmieszać jogurt z majonezem i czosnkiem zmiażdżonym w prasce. Połowę odlać i wymieszać z przecierem pomidorowym lub keczupem.
Do dużej miski włożyć gorące mięso. Na nim ułożyć odsączoną z nadmiaru płynu kukurydzę. Polać sosem czosnkowym. Dodać ogórki. Polać je sosem czosnkowo-pomidorowym. Położyć pomidory, a na wierzchu sałatę.
Pomidory pokroić w kostkę. Jeśli są małe, to na ćwiartki lub ósemki. Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę pokroić na cieniutkie paseczki.
Przygotować sos czosnkowy - zmieszać jogurt z majonezem i czosnkiem zmiażdżonym w prasce. Połowę odlać i wymieszać z przecierem pomidorowym lub keczupem.
Do dużej miski włożyć gorące mięso. Na nim ułożyć odsączoną z nadmiaru płynu kukurydzę. Polać sosem czosnkowym. Dodać ogórki. Polać je sosem czosnkowo-pomidorowym. Położyć pomidory, a na wierzchu sałatę.
No comments:
Post a Comment