500 g łososia wędzonego w plastrach
400 g serka ziołowego - ja używałam serek z czosnkiem i ziołami Boursin
plastry cytryn do przystrojenia i podania
świeży ogórek
Opcjonalnie: śmietana
Prostokątną formę typu keksówka, o długości ok. 10 cali wyłożyć folią spożywczą, a następnie plastrami łososia, tak by zakrywały one dno i brzegi formy. Łosoś powinien wystawać ponad brzegi formy - będzie używany do zawinięcia rolady.
Pozostałego łososia bardzo drobniutko pokroić i dokładnie wymieszać. Gdyby było to trudne z powodu gęstości sera, dodać troszkę śmietany. Nie można jednak przesadzić, bowiem zbyt rzadki ser nie stężeje tak jak powinien.
Dobrze umytego ogórka pokroić z kilku stron na cienkie plastry wzdłuż jego długości, aż do momentu, gdy pojawią się pestki. Pierwsze plastry z samej skórki należy odrzucić.
Na łososia, którym wyłożona została forma położyć 1/3 serka. Na ser położyć warstwę ogórków, tak by dobrze go zakryły. Nałożyć kolejną warstwę z 1/3 serka i ponownie ogórka. Wyłożyć ostatnią porcję serka i zakryć ją łososiem, którym wykładaliśmy brzegi. Całość zawinąć ściśle folią. Wstawić w formie do lodówki do stężenia, obciążone deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego - np. słoiki lub puszki.
Gotową roladę wyłożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny, a także innymi dodatkami, takimi jak poszatkowana sałata. Dodatkowo podać cytrynę w ćwiartkach do skropienia łososia.
No comments:
Post a Comment