December 31, 2014

Łosoś wędzony przekładany ziołowym serkiem

Tak przygotowany łosoś wyglądem przypomina nieco roladę. Jest dość prosty w wykonaniu i niewątpliwie przyciąga wzrok. Taka rolada jest świetną przystawką, zwłaszcza dla miłośników wędzonego łososia. Doskonale nadaje się na imprezy z bufetem. Należy przygotować ją dzień przed podaniem, tak by dobrze stężała. 


500 g łososia wędzonego w plastrach
400 g serka ziołowego  - ja używałam serek z czosnkiem i ziołami Boursin
plastry cytryn do przystrojenia i podania
świeży ogórek

Opcjonalnie: śmietana


Prostokątną formę typu keksówka, o długości ok. 10 cali wyłożyć folią spożywczą, a następnie plastrami łososia, tak by zakrywały one dno i brzegi formy. Łosoś powinien wystawać ponad brzegi formy -  będzie używany do zawinięcia rolady. 

Pozostałego łososia bardzo drobniutko pokroić i dokładnie wymieszać. Gdyby było to trudne z powodu gęstości sera, dodać troszkę śmietany. Nie można jednak przesadzić, bowiem zbyt rzadki ser nie stężeje tak jak powinien. 

Dobrze umytego ogórka pokroić z kilku stron na cienkie plastry wzdłuż jego długości, aż do momentu, gdy pojawią się pestki. Pierwsze plastry z samej skórki należy odrzucić. 

Na łososia, którym wyłożona została forma położyć 1/3 serka. Na ser położyć warstwę ogórków, tak by dobrze go zakryły. Nałożyć kolejną warstwę z  1/3 serka i ponownie ogórka. Wyłożyć ostatnią porcję serka i zakryć ją łososiem, którym wykładaliśmy brzegi.  Całość zawinąć ściśle folią. Wstawić w formie do lodówki do stężenia, obciążone deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego - np. słoiki lub puszki. 

Gotową roladę wyłożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny, a także innymi dodatkami, takimi jak poszatkowana sałata. Dodatkowo podać cytrynę w ćwiartkach do skropienia łososia. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment