2 ząbki czosnku
1/2 - 3/4 lb /250-300 g grzybów suszonych
olej
1/2 - 3/4 lb /250-300 g grzybów suszonych
olej
Opcjonalnie - sproszkowane grzyby suszone
Kapustę odcisnąć z soku. Gdyby była zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać letnią wodą.
Kapustę odcisnąć z soku. Gdyby była zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać letnią wodą.
Grzyby zalać wodą, tak by je przykryła i zostawić na godzinę, by dobrze namokły.
Cebulę pokroić w kostkę - nie musi być bardzo drobna. Przesmażyć na oleju wraz ze zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem, aż się zeszkli. Dodać kapustę i zalać ją nieco wodą - kapusta powinna się dusić, a nie smażyć.
Kiedy grzyby są gotowe, pokroić je - o ile trzeba - na mniejsze kawałki. Zagotować i dodać wraz z wodą, w której się moczyły i gotowały, do kapusty. Dusić jeszcze mniej więcej 1/2 godziny. Jeśli używamy, dodać nieco sproszkowanych grzybów suszonych, dla lepszego smaku.
No comments:
Post a Comment