Jak na rodzinę Strzelców przystało, na przełomie listopada i grudnia w przeciągu ośmiu dni dwukrotnie świętujemy urodziny. Stąd też nagła potrzeba tortowa w okresie, kiedy powinno się oszczędzać z racji setek innych pokus zbliżających się świąt i niezliczonych imprez świątecznych. Ale co zrobić! Tak jest i już.
Nie spacjalnie lubię torty z ciężkimi kremami maślanymi. Lubię z lekkimi zdecydowanymi w smaku kremami opartymi na śmietanie. Stąd torty kawowe należą zdecydowanie górują w moim repertuarze. Ten - czekoladowy w środku, ale nasączony kawą - przybrany jest kawową masą śmietanową. Przyznam, że po 2 dniach był rewelacyjny. Dlatego warto zrobić go z wyprzedzeniem i przechować w lodówce.
Ciasto
200g gorzkiej czekolady
200g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
5 jajek
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów (użyłam gotowych z Trader Joe's)
Do nasączenia
1/2 szklanki mocnej kawy (1 łyżka kawy rozpuszczalnej i 1 szklanki wrzącej wody)
40 ml mocnego alkoholu
Krem kawowo-śmietankowy
500 ml kremówki
Cukier do smaku
2 łyżki kawy rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wrzącej wody
50 ml mocnego alkoholu – np. koniaku lub brandy
Opcjonalnie
2 saszetki Whip it
Dżem z czarnej porzeczki do przekładania tortu
Rodzynki i ziarenka kawy w czekoladzie
Czekolada starta na tarce
Posypka czekoladowa
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i dalej ucierać przez do połączenia się składników. Dodać ostudzoną czekoladę i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierając aż składniki połączą się w jednolitą masę (przez około 40 sekund). Na końcu do czekoladowej masy dodać w mąkę wymieszaną z orzechami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy nasmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F i piec do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, uważając by się nie zważyła. Dodać cukier i delikatnie wmieszać go. Dolać alkohol i kawę. Wstawić do lodówki.
Ciasto przekroić na trzy placki. Pierwszą warstwę nasączyć, po czym posmarować dżemem. Przełożyć 1/3 kremu kawowego. Na tym położyć kolejny placek, nasączyć i posmarować dżemem i warstwę kremu. Całość przykryć ostatnim plackiem - posmarowanym dżemem od spodu, czyli tej części, która styka się z pozostałymi warstwami. Następnie nasączyć go, a wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować na wierzchu wiórkami gorzkiej czekolady oraz rodzynkami i ziarenkami kawy w czekoladzie. Z boków można posypać posypką czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
No comments:
Post a Comment