You know Dasher and Dancer and Prancer and Vixen,
you
know Comet and Cupid and Donner and Blitzen,
But do
you recall?
The
most famous reindeer of all?
Rudolph the Red-Nosed Reindeer
Has a
very shiny nose
And if
you ever saw it
You
would even say it glows.
All of
the other reindeers
Used
to laugh and call him names
They
never let poor Rudolph
Join
in any reindeer games
Then one foggy Christmas Eve,
Santa
came to say,
Rudolph
with your nose so bright,
Won't
you guide my sleigh tonight?
Then all the reindeer's loved him,
As
they shouted out with glee,
Rudolph
the red-nose Reindeer
You'll
go down in history!
Te Rudolfy zostały zrobione na szkolną sprzedaż ciasteczek w szkole Julci i cieszyły się ogromną popularnością wśród dzieciaków.
500 g mąki
200 g cukru
220 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Oczka i rogi
100 g czekolady
3-4 łyżki śmietany
Nosy
3-4 łyżki śmietany
Nosy
Kilka łyżek cukru pudru
Woda
Czerwone mini-M&Mki
Masło w temperaturze pokojowej oraz jajka wymieszać i dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowywać porcjami ciasto na grubość mniej więcej 2-3 mm i wykrawać z niego kółeczka. Piec na złoty kolor w piekarniku nastawionym na 350 F. Po upieczeniu ciasteczka ostudzić na kratce.
Z cukru pudru i wody zrobić gęsty lukier, którym będziemy przyczepiać noski z M&Mków. Na każdym ciasteczku zrobi plamkę z lukru mniej więcej w 2/3 średnicy (licząc od górnej krawędzi ciasteczka) i przyczepić nosek z cukierka. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub tubki do dekorowania, zrobić z czekolady dwie kropeczki-oczka i kreski-rogi. Zostawić ciasteczka do zastygnięcia dekoracji.
Uwagi dodatkowe:
Woda
Czerwone mini-M&Mki
Masło w temperaturze pokojowej oraz jajka wymieszać i dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowywać porcjami ciasto na grubość mniej więcej 2-3 mm i wykrawać z niego kółeczka. Piec na złoty kolor w piekarniku nastawionym na 350 F. Po upieczeniu ciasteczka ostudzić na kratce.
Z cukru pudru i wody zrobić gęsty lukier, którym będziemy przyczepiać noski z M&Mków. Na każdym ciasteczku zrobi plamkę z lukru mniej więcej w 2/3 średnicy (licząc od górnej krawędzi ciasteczka) i przyczepić nosek z cukierka. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub tubki do dekorowania, zrobić z czekolady dwie kropeczki-oczka i kreski-rogi. Zostawić ciasteczka do zastygnięcia dekoracji.
Uwagi dodatkowe:
No comments:
Post a Comment