200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
5 łyżek nutelli
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Do posypania - orzechy, wiórki kokosowe, kakao, posypka czekoladowa, itp.
Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekać. Obie czekolady pokroić na drobniejsze kawałki, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pozostałe składniki. Dobrze wszystko wymieszać, po czym wstawić masę do lodówki by dobrze się schłodziła.
Ze schłodzonej masy czekoladowej formować kuleczki. Obtaczać je według własnych upodobań - w orzechach, posypce czekoladowej, kakao, cukrze pudrze, posypce czekoladowej. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
No comments:
Post a Comment