December 17, 2014

Ciastki z bajek, czyli pierniczki dla spóźnialskich

Takie ciastka-ludziki zawsze mi się kojarzą z Ciastkiem ze Shreka. Stąd też u nas w domu mówimy o nich ciastki. I wszyscy wiedzą, że to celowo i poprawnie. A przed Shrekiem, taki gigant-ciastek gonił Brzydala w jednym z odcinków Troskilwych Misiów. Nasze ciastki są spokojne - nikogo nie gonią i nie straszą. Nawet jeśli nie są najpiękniej udekorowane.

Zaletą tego przepisu jest to, że można z niego zrobić pierniczki gotowe od razu do jedzenia. W przeciwieństwie do wielu innych przepisów, z tego powstają od razu miękkie ciasteczka. Dekoracje pierniczków - to już kwestia upodobań i zdolności. Nasze były celowo ograniczone do minimum, by nie przesłodzić pierniczków. 

1.5 szklanki/300 g mąki pszennej 
1/2 szklanki /100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
2 duże jajka 
2/3 szklanki/ 4.5 oz /130 g cukru 
1/2 szklanki/8 łyżek/4 oz/100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 
5 łyżek /100 g miodu 
1 łyżka przyprawy do piernika 
1 łyżka kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier
Cukier puder
Woda/sok z cytryny lub cytrusów


W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło, miód i jajka. Dokładnie wyrobić, nie dosypując więcej mąki, nawet gdyby ciasto się mocno kleiło. Na leciutko posypanym blacie rozwałkować placek o grubości 4-5 mm. Wykrawać ludziki pierniczkowe lub pierniczki o innych kształtach. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 350 F/175 C przez 8-10 minut. 

Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, po czym udekorować je lukrem - białym lub zabarwionym - tak jak chcemy. 





Źródło: Moje Wypieki
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment