Zaletą tego przepisu jest to, że można z niego zrobić pierniczki gotowe od razu do jedzenia. W przeciwieństwie do wielu innych przepisów, z tego powstają od razu miękkie ciasteczka. Dekoracje pierniczków - to już kwestia upodobań i zdolności. Nasze były celowo ograniczone do minimum, by nie przesłodzić pierniczków.
1.5 szklanki/300 g mąki pszennej
1/2 szklanki /100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
2/3 szklanki/ 4.5 oz /130 g cukru
1/2 szklanki/8 łyżek/4 oz/100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
5 łyżek /100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier
Cukier puder
Woda/sok z cytryny lub cytrusów
W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło, miód i jajka. Dokładnie wyrobić, nie dosypując więcej mąki, nawet gdyby ciasto się mocno kleiło. Na leciutko posypanym blacie rozwałkować placek o grubości 4-5 mm. Wykrawać ludziki pierniczkowe lub pierniczki o innych kształtach. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 350 F/175 C przez 8-10 minut.
Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, po czym udekorować je lukrem - białym lub zabarwionym - tak jak chcemy.
Woda/sok z cytryny lub cytrusów
W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło, miód i jajka. Dokładnie wyrobić, nie dosypując więcej mąki, nawet gdyby ciasto się mocno kleiło. Na leciutko posypanym blacie rozwałkować placek o grubości 4-5 mm. Wykrawać ludziki pierniczkowe lub pierniczki o innych kształtach. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 350 F/175 C przez 8-10 minut.
Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, po czym udekorować je lukrem - białym lub zabarwionym - tak jak chcemy.
Źródło: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment